ZELF-COMPASSIE, niks softs aan!

zelfcompassie-niks-softs-aan

Als mindfulness en mindful zelfcompassie trainer kom ik regelmatig de misvattingen tegen die men heeft over  ZELF-COMPASSIE. Dat ligt aan het woord. Ik heb datzelfde ook gehad, en velen die de training doen, merken het ook.  Als compassietrainers onderling hebben we uitgebreid gesproken over andere woorden die we zouden kunnen gebruiken, maar geen een dekt de lading. Wat lijkt erop? Vriendelijkheid, mildheid, weten wat je nodig hebt…. het worden verdunningen of omschrijvingen.
Mijn conclusie is het woord gewoon te blijven gebruiken zodat het meer inburgert en de oude lading er vanaf gaat door er meer over te berichten in de media.

Ik begin er maar meteen mee;-)

Het beeld wat nu heerst is dat het soft is, een vorm van zelfmedelijden en egoïsme, datalles goed is en dat het ervoor zorgt dat je nergens meer toe komt.
Het tegenovergestelde is echter waar!

Wat is het wel? 
Zelf-Compassie zorgt dat je eerlijk naar jezelf gaat kijken, maar op een vriendelijke manier. Allereerst kijken we niet makkelijk en niet graag naar onze minder mooie kanten, dus dat vergt MOED. Daarmee hebben we soft getackeld…
Doordat je eerlijk naar jezelf gaat kijken en niet door de gekleurde bril van alle verhalen die we om ons heen weven, zien we de realiteit en kunnen we beter onze richting bepalen, onze stappen zetten. Niks zelfmedelijden dus… En doordat we onsrealiseren dat wij niet de enige zijn die af en toe worstelen, is er meer ruimte voor de ander en zijn we eerder geneigd tot het sluiten van compromissen.
Zelf-Compassie maakt dat we zien wat goed voor ons is, en niet alles wat we willen is even goed voor ons. Een metafoor, als een kindje al een paar ijsjes op heeft op een dagje naar een pretpark, en ze wil er nog een, dan zal een verstandige moeder haar dit ijsje niet geven. Niet alles is goed dus! Wel ontdek je hoe je daar vriendelijk mee om kunt gaan.
En de mythe dat zelf-compassie demotiveert slaat echt helemaal nergens op. ZELF-KRITIEK IS EEN STERKERE DEMOTIVATOR! Want als we iets fout doen, en het voelt als falen, we krijgen ervoor op ons kop, dan zullen we het niet snel nog een keer doen. MET ZELF-COMPASSIE leer je je ervaringen zien als ervaringen waar je van leert, en makkelijker nog een keer een poging wagen.
Onderzoek heeft inmiddels aangetoond wat de positieve effecten zijn, zoals verminderde aanwezigheid van depressie, angstige gevoelens, stress, schaamte, een negatief lichaamsbeeld. Daartegenover staat een grotere aanwezigheid van geluk, tevredenheid, optimisme en fysieke gezondheid.

In de media komt het langzaamaan ook meer voor, ik hoorde enige tijd geleden op radio 2 een dj oproep doen voor meer compassie en Marianne Thieme had het afgelopen week in de beschouwingen ook over meer compassie in de samenleving.

Professor Kristin Neff heeft haar levenswerk gemaakt van onderzoek naar zelf-compassie. Haar boek ‘Zelf-compassie’ is een hit.
Chris Germer, klinisch psycholoog, heeft het boek geschreven ‘Mindfulness en Zelf-Compassie’, wat op dit moment ook goed wordt verkocht.
Samen met Chris Germer heeft Kristin Neff er een trainingsprogramma voor geschreven wat Mindful Self-Compassion (MSC) heet.Dit wordt sinds 2014 in Europa en de rest van de wereld uitgerold. Een verdieping van de mindfulness trainingen die we allemaal kennen. Een prachtige ontwikkeling. Ik zie als compassietrainer inmiddels de positieve effecten ervan van mijn deelnemers.

De wetenschapsmonnik en wetenschapper Matthieu Ricard heeft er een dik boek over geschreven ‘Altruïsme’ .

Allemaal ook interessant voor  (grote) bedrijven. Zelf-compassie lijkt een individueel ding te zijn, maar in het grote geheel van samenwerking is het welbevinden van het individu zeer van belang. Een gezonde en tevreden medewerker heeft een lager ziekteverzuim en presteert beter…
Artsen zijn erbij gebaat omdat ze onder hoge druk moeten presteren, en met mindfulness en zelf-compassie zichzelf makkelijker kunnen ‘ondersteunen’.

De tijdgeest is ernaar. De drukke en hectische maatschappij kan wel wat compassie gebruiken. Als we leren wat vriendelijker naar onszelf te zijn, kunnen we ook meer ruimte geven aan anderen.

Ik probeer mijn steentje bij te dragen, en hoop dat de rimpels ver doorgaan…..