Wat is Mindfulness?

Mindfulness betekent aandacht, opmerkzaamheid. Het is het ontwikkelen van aandacht voor wat er gebeurt terwijl het gebeurt. Dat leren met een niet oordelende, milde en open houding. Merk eens op hoeveel van onze handelingen op de automatische piloot gaan. En hoe vaak we een situatie anders willen laten zijn dan ze is, wat een gevecht in jezelf veroorzaakt. En wat kunnen we kritisch zijn over onszelf… Mindful zijn betekent te leven IN het moment en UIT je hoofd.
We vinden het heel normaal dat we ons lijf fit houden, dat we gezond eten, maar het onderhouden van ons hoofd zit daar niet bij. Om die reden noem ik het mentale fitness. Mentaal onderhoud hoort net zo bij een gebalanceerd leven als tanden poetsen, douchen etc.. Het is een vaardigheidstraining, iedereen kan het leren.

Negatieve emoties geven stress. Teveel stress geeft een verstoring in de neuro-hormonale balans van het lichaam. Dit geeft weer (mede) aanleiding tot lichamelijke en psychische klachten. Deze klachten leiden tot meer stress, waardoor je lichaam meer spanning opslaat etc… Mindfulness zorgt ervoor dat deze stresscyclus doorbroken wordt.

Mindfulness is niet enkel meditatie op een kussentje. De bedoeling is het geleerde in het dagelijkse leven te gebruiken.
Heel concreet is het een manier om onze geest te trainen en ons bewustzijn daarmee te ontwikkelen. Hierdoor leer je jezelf beter kennen, ga je steeds subtieler voelen hoe automatische patronen werken bij jou, en kun je steeds beter afstemmen op wat de situatie op dat moment van je verlangt.

Oorsprong

De oorsprong van mindfulness ligt in de boeddhistische psychologie en is al duizenden jaren oud. De trainingen MBSR en MBCT zijn takken van die boom. Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is vanuit het boeddhisme in de jaren ’70 in Amerika ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, microbioloog van origine. Samen met aspecten uit de cognitieve therapie is dit door Mark Williams, Zindel Segal en John Teasdale samengevat in een 8-weken programma MBSR/MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy).