Mindful Zelfcompassie (volwassenen + jongeren)

VOOR VOLWASSENEN HEET DEZE ‘MINDFUL ZELFCOMPASSIE’ (Mindful Self-Compassion). 

Deze prachtige training is gebaseerd op het baanbrekende onderzoek van Kristin Neff en het klinische perspectief van Christopher Germer.

(Inmiddels is hieruit ook specifiek voor jongeren (pubers en jong-volwassenen) een training ontwikkeld. Zie verder naar beneden voor meer.)

Compassie, en dan met name compassie voor jezelf, wordt steeds meer erkend en omarmd. Deze training brengt meer mildheid in het alledaagse leven. Meer veerkracht in de momenten dat we moeilijkheden en stress op het werk ervaren, ons afgewezen voelen, met fysieke beperkingen geconfronteerd worden, of met financiële moeilijkheden of zaken als verlies, verdriet en emotionele pijn.

Zelfcompassie wordt gedefinieerd met 3 pijlers: vriendelijkheid naar jezelf, een gevoel van gedeelde menselijkheid, en een gebalanceerd, mindful bewustzijn.
– Vriendelijkheid opent ons hart voor lijden, zodat we onszelf kunnen geven wat we nodig hebben.
-Gedeelde menselijkheid opent onszelf naar anderen, zodat we weten dat we niet alleen zijn.
-Mindfulness opent ons naar het huidige moment, zodat we onze ervaring met groter gemak kunnen accepteren.

Zelf-compassie kan, net als mindfulness, geleerd worden. Het geeft emotionele stevigheid en veerkracht. Het staat ons toe onze tekortkomingen toe te geven, onszelf te vergeven, onszelf te motiveren met vriendelijkheid, voor anderen te zorgen, en dus volledig menselijk te zijn.

Onderzoek toont aan dat zelfcompassie zorgt voor meer emotioneel welbevinden, minder gevoelens van ongerustheid of depressie, het kunnen handhaven van gezonde gewoontes als goed eten en lichaamsbeweging en goede persoonlijke relaties.

Kijk eens naar dit informatiefilmpje dat Marie Kempe en ikzelf hebben gemaakt, met dank aan Hans Schuurman: 

Klik hier om de zelfcompassie-test te doen.
Voor de Nederlandstalige test klik hier.

VOOR JONGEREN HEET DEZE ‘VRIENDEN WORDEN MET JEZELF’ (MFY, Making Friends with Yourself)

Deze is ontwikkeld door Lorraine Hobbs, directrice van the Youth and Family Programs,  University of California San Diego Center for Mindfulness, en Karen Bluth, wetenschappelijk onderzoeker en Associate Director of the Program on Integrative Medicine at University of North Carolina, Chapel Hill.

De training is gebaseerd op de training van Kristin Neff en Chris Germer en aangepast aan de doelgroep . Er wordt ingespeeld op de belevingswereld van de jongeren, met het uitgangspunt dat het brein op die leeftijd een unieke en belangrijke andere werking heeft dan het volwassenen brein.

Jongeren en jongvolwassenen groeien op in een turbulente wereld met heel veel druk en stress. Kiezen begint al als je naar de middelbare school gaat en dan houdt het niet meer op. Welke vakken ga je doen, wat ga je na je eindexamen doen? Vaak heb je geen idee. Dan ben je gaan studeren en is het niet wat je dacht, of de druk om te presteren is hoog,  je wilt er in je leeftijdsgroep wel bij horen en ook dat levert druk op. Wie heeft niet eens iets gedaan waar hij/zij eigenlijk niet achter stond maar deed het omdat de anderen het ook deden? En na het afstuderen een baan zoeken, help, hoe doe je dat?? En het leven gaat intussen gewoon door, en dat levert onzekerheid op en vaak veel zelfkritiek.

Het  burnout-% onder jongeren is erg hoog en ook het % zelfmoordpogingen is gigantisch.75% van psychische klachten begint voor het 24e levensjaar. 1 op de 5 jongeren heeft op de 19e levensjaar al eens ernstige psychische klachten gehad zoals depressie of een angststoornis.
Beoefening van deze training toont in deze doelgroep van 12-25 jaar een 32% reductie in depressie aan.
Groepen worden geformeerd op leeftijd van 12-14, 14-17, 18-25 .
Meer algemene informatie hierover vind je op http://www.mindfulselfcompassionforteens.com/.

Ben je een jongere die zich aangesproken voelt? Of ben je ouder? Binnenkort worden er nieuwe data gepland. Meld je vrijblijvend aan!

Voor meer informatie of om je aan te melden klik hier.